Ik wil scheiden, maar…
Wat als je wilt scheiden, maar je denkt dat je niet kunt scheiden? Je kunt diverse redenen hebben om dit te veronderstellen. Wij horen bijvoorbeeld regelmatig: “Ik wil scheiden, maar ik durf niet.” Een reden kan bijvoorbeeld zijn dat men bang is voor reacties uit de directe omgeving. Ook speelt de angst voor een onzekere toekomst vaak een grote rol. Deze maand besteden we in een aantal artikelen aandacht aan dit thema. We laten een aantal Scheidingsplanners aan het woord, die hun ervaringen op dit gebied met u delen. We trappen af met dit artikel over ik wil scheiden, maar ik durf niet. Andere artikelen die deze maand voorbij gaan komen zijn:
- Ik wil scheiden, maar kan nergens heen
- Ik wil scheiden, maar mijn man wil niet
- Ik wil scheiden, maar ik heb geen inkomen
Ik wil scheiden, maar ik durf niet vanwege de onzekerheid
Als een relatie echt helemaal kapot is en het servies regelmatig spreekwoordelijk door de huiskamer vliegt, dan is de keuze om te gaan scheiden voor de hand liggend. Bij elkaar blijven is geen optie. Er moet hoe dan ook een oplossing komen. In dat geval wordt vaak de hulp van een advocaat gezocht om de scheiding te gaan regelen. Eenzijdig, want normale communicatie en overleg met de aanstaande ex-partner is op dat moment niet mogelijk.
Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende beeld van een scheiding. Een einde met een knal. In heel veel gevallen is een scheiding echter een proces van jaren. Jaren van twijfel. Van wikken en wegen. Met periodes waarin het ook goed gaat in de relatie. Vaak ook zonder heftige ruzies. Maar wel met een gebrek aan goede communicatie tussen de partners. En met steeds minder redenen om nog bij elkaar te blijven.
Je hebt ook te maken met de angst om iets te beëindigen zonder dat je precies weet wat de gevolgen daarvan zijn. Wat gebeurt er met je vriendenkring en wat zullen je ouders ervan vinden. Welk effect heeft het op de kinderen? En wat betekent het voor je partner? Hoe zal die reageren als je die vertelt dat je wilt scheiden? En wat moet er met het huis? Kan een van de twee daarin blijven wonen? Of moet de woning verkocht worden? En wat dan? Waar moet ik straks van leven?
Wanneer trek je daadwerkelijk de conclusie om de relatie te beëindigen? Wat is daarvoor nodig? Dat is voor iedereen anders. Wat voor vrijwel iedereen hetzelfde is, is de onzekerheid en de twijfel. En de behoefte aan hulp.
Scheidingsplanner Frank van Boxtel
Ik wil scheiden, maar ik durf niet voor de kinderen
Het komt nogal eens voor dat mensen voornemens zijn te scheiden, maar niet durven te scheiden omdat er veel beperkende gedachten opspelen. Hierdoor denken zij dat zij niet kunnen scheiden. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat er jonge kinderen in het spel zijn. Uit eigen ervaring kan ik aangeven dat in sommige gevallen uit elkaar gaan juist de goede weg kan zijn.
Kinderen kunnen namelijk meer aan dan iedereen denkt. Zij hebben vaak meer moeite met de wetenschap dat hun ouders ongelukkig zijn. Uiteraard is een scheiding in eerste instantie niet wat de kinderen willen en gaan zij zeker een pittig verwerkingsproces tegemoet. Wanneer echter blijkt dat alle partijen weer gelukkig kunnen zijn, kunnen de kinderen ook zo snel mogelijk weer gelukkig verder!
Verder kan de onzekere toekomst er ook voor zorgen dat mensen besluiten toch maar bij elkaar te blijven. Echter, met de juiste begeleiding worden er goede oplossingsmogelijkheden bedacht, die goed uitvoerbaar zijn en zorgen voor een betere, zekere en gelukkige toekomst. Wij als Scheidingsplanner kunnen mensen hier uitstekend mee van dienst zijn.
Scheidingsplanner Gerard Heijnen
Ik wil scheiden, maar ik durf niet vanwege de kosten
Er wordt vaak tegen de hoge kosten van een scheidingstraject opgekeken. Dit leidt er soms toe dat mensen er vooralsnog van afzien om te gaan scheiden en ervoor kiezen om duurzaam gescheiden te gaan leven. Hierdoor lopen mensen echter vaak toeslagen mis, omdat men in deze situatie namelijk fiscaal partner en dus ook elkaars toeslagpartner blijft.
Gelukkig is er voor mensen met een laag inkomen en weinig of geen vermogen de optie om gebruik te maken van een toevoeging. Het grootste deel van de kosten voor een mediator en advocaat worden dan gedragen door de Raad voor Rechtsbijstand. Er geldt voor mensen die in aanmerking komen voor een toevoeging ook een korting op de griffierechten die door de rechtbank in rekening gebracht worden.
Er kan alleen gebruik worden gemaakt van een toevoeging als de mediator bij de Raad voor Rechtsbijstand geregistreerd is. Dit geldt voor lang niet alle mediators. Een registratie is alleen mogelijk als de mediator ook is aangesloten bij het MfN.
Scheidingsplanner Rudi Mertens
Geef een reactie