Alimentatie bij een scheiding - Scheidingsplanner Midden-Nederland

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Scheiden en alimentatie

De alimentatie is vaak een punt van discussie tijdens het scheidingstraject. Dit wordt meestal veroorzaakt door tegenstrijdige belangen. En door onzekerheid over de nieuwe financiële toekomst. Want straks moeten twee huishoudens van hetzelfde inkomen gaan leven als voor de scheiding. Kun je dan nog steeds dezelfde dingen blijven doen? En waar betaal je straks de rekeningen van? Het is daarom heel belangrijk om goede afspraken te maken over de alimentatie.


Kinderalimentatie

Zijn er kinderen bij uw scheiding betrokken? Dan blijft u samen verantwoordelijk voor de kinderen, zowel voor de zorg als voor de financiën. Dit geldt voor alle soorten relaties, of u nu getrouwd bent of niet. Doel van de kinderalimentatie is dat het kind dezelfde dingen kan blijven doen als voor de scheiding. De kinderalimentatie loopt door tot het kind 21 jaar oud is.


Partneralimentatie

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan blijft u na de scheiding verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Woont u samen dan geldt dit niet, tenzij u iets anders heeft vastgelegd in uw samenlevingscontract. Partneralimentatie speelt een rol als de inkomens van u en uw ex-partner verschillen. Degene met het hoogste inkomen draagt bij aan de kosten van levensonderhoud voor degene met het laagste inkomen.


Factoren van invloed op de alimentatie

Het berekenen van de alimentatie is afhankelijk van diverse (financiële) factoren:

  • Behoefte: welk bedrag is er nodig om de huidige levensstandaard van de partner en de kinderen voort te zetten?
  • Inkomen: welke eigen inkomsten zijn er aanwezig? Of is het mogelijk dat er in de toekomst zelf een inkomen verdiend gaat worden?
  • Draagkracht: hoeveel geld heeft u allebei te besteden en wat blijft erover voor de alimentatie? Er kan wel een hele hoge behoefte zijn, maar dat moet wel ergens van betaald kunnen worden.
  • Kindgebonden budget: dit wordt meegenomen in de berekening van de draagkracht van de ouder die dit budget gaat ontvangen.
  • Omgangsregeling: hoe vaak zijn de kinderen bij u of bij uw ex-partner?

U zult begrijpen dat in het bepalen van de hoogte van de alimentatie nog andere financiële vraagstukken meespelen. Zo zullen bijvoorbeeld de toekomstige woonlasten een belangrijke rol spelen in de vraag welke draagkracht er straks is. Wat is er dan haalbaar bij een eigen huis en hypotheek? Ook het eigen vermogen of eventuele schulden tellen mee. En hoe de belastingdienst tegen dit alles aankijkt.


Tip: maak een financieel plan

De alimentatie is dus maar één onderdeel van een totaal scheidingsplan. Bedenk daarbij dat de financiën voor 80% uw nieuwe toekomst bepalen. Maak dus altijd een financieel plan. Laat ook een financieel deskundige meekijken zodat u zeker weet dat u de juiste afspraken maakt. De Scheidingsplanner is zo’n deskundige. Samen zetten we de financiële impact van de scheiding voor u op een rijtje. Ook de fiscale gevolgen nemen we mee zodat u bij uw belastingaangifte niet voor nare verrassingen komt te staan. Zo weet u precies waar u straks de rekeningen van gaat betalen.

 Lees meer over financieel advies bij een scheiding


Wanneer eindigt de partneralimentatie?

Hoewel de financiële zorgplicht wettelijk is vastgelegd, is het wel de bedoeling van de overheid dat de alimentatieplicht eindigt. Voor deze beëindiging gelden de volgende richtlijnen:

  • Als het huwelijk korter dan vijf jaar geduurd heeft en er zijn geen kinderen geboren, dan is de periode van de alimentatieverplichting net zo lang als de huwelijkse periode.
  • Bent u langer dan vijf jaar getrouwd, of zijn er kinderen geboren dan duurt de alimentatieverplichting twaalf jaar.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 088 – 420 00 00 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Einde van de kinderalimentatie

Wanneer eindigt de kinderalimentatie? Volgens de wet zijn ouders verplicht bij te dragen tot de 21e verjaardag van een kind. Tot het 18e jaar wordt de bijdrage kinderalimentatie genoemd, vanaf het 18e jaar is het een bijdrage in de kosten van levensonderhoud en studie.

Het kan zijn dat de afgesproken bijdrage eerder vervalt, bijvoorbeeld als een kind voor de 21e verjaardag financieel zelfstandig wordt. Ouders kunnen samen afspreken dat zij langer dan de 21e verjaardag blijven bijdragen, bijvoorbeeld als een kind dan nog studeert. Deze afspraak wordt vastgelegd in het convenant.


Afkopen kinderalimentatie

Het is niet mogelijk om kinderalimentatie met een koopsom in een keer af te kopen.


Kinderalimentatie en indexering

De kinderalimentatie wordt, tenzij u dit anders heeft afgesproken, jaarlijks aangepast aan de gestegen prijzen. Tegen het eind van het jaar wordt door de minister van Justitie bepaald met welk percentage de alimentatieafspraken worden verhoogd.


Bekijk meer over scheiden en alimentatie

Meer informatie over alimentatie

Wilt u meer weten over alimentatie? We hebben voor u de top 10 misverstanden over partner- en kinderalimentatie op een rijtje gezet.

Top 10 misverstanden partneralimentatie

Top 10 misverstanden kinderalimentatie

Kwaliteit verzekerd

Het voelde meteen vertrouwd. Gelukkig was het mogelijk om de besprekingen thuis te voeren, wat onze wens was. Dit voelde fijn. Op ons verzoek verliep alles sneller dan gepland; geweldig dat dat kon. Het was een prettige samenwerking en ik zal jouw diensten zeker aanbevelen aan vrienden en bekenden.” – Anita

 Lees alle ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Midden-Nederland

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

GRATIS SCHEIDINGSBOEKJE

 

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan vrijblijvend ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode. En heeft u nog vragen? Natuurlijk staan we graag voor u klaar.

U ontvangt het scheidingsboekje gratis in uw mailbox. Wilt u het liever per post ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens naar middennederland@scheidingsplanner.nl