Kinderen en scheiden - Scheidingsplanner Midden-Nederland

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Kinderen in een scheiding

Hoe u het ook wendt of keert, een scheiding is voor een kind altijd vervelend. Ze gaan met grote veranderingen te maken krijgen: de veilige basis van het gezin valt weg, net als de dagelijkse aanwezigheid van beide ouders. En misschien moeten ze zelfs wel naar een nieuwe school. Maar hoewel uw kinderen dus veel last van uw scheiding kunnen hebben, blijkt uit onderzoek dat het met de meeste kinderen op den duur wel weer goed gaat.

Kinderen zijn namelijk flexibel en kunnen vaak meer hebben dan we denken. Kinderen kunnen ook de voordelen zien: geen ruzie meer tussen papa en mama, twee keer hun verjaardag vieren met twee keer zoveel cadeautjes en dubbele vakanties. Door tijdens de scheiding veel aandacht aan alle zaken rondom uw kinderen te besteden, kunt ook u een goede basis leggen voor een beetje nieuw geluk. Wat komt er allemaal bij kijken?


Uw kinderen informeren

Hoe en wanneer u uw kinderen vertelt dat u wilt gaan scheiden, legt de basis van hoe uw kinderen de scheiding zullen gaan ervaren. Veel ouders wachten hier te lang mee, meestal vanuit de gedachten dat ze hun kinderen hiermee beschermen. Veel kinderen vermoeden echter al snel dat er iets mis is, ze krijgen vaak meer mee dan u denkt. Hou uw plannen om uit elkaar te gaan dan ook niet te lang verborgen, maar betrek ze tijdig bij het proces.

 Lees meer over ‘Kinderen vertellen over scheiding 


Zorg voor een soepel proces

Het is van groot belang dat voor uw kinderen de scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Hoe uw kinderen uw scheiding ervaren is namelijk sterk afhankelijk van hoe u met de scheiding omgaat. U hoeft ze niet als prinsjes en prinsesjes te behandelen, uw kinderen hebben in deze moeilijke tijd echter wél uw aandacht en steun extra hard nodig. Daarom is het belangrijk dat uw scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Voorkom dat uw kind de dupe van uw scheiding wordt en maak geen ruzie te maken waar de kinderen bij zijn. Betrek ze daarnaast goed bij het proces en geef ze niet het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Wij adviseren u daarom om te proberen samen de scheiding te regelen, bijvoorbeeld met behulp van mediation.

 Lees meer over mediation


Ouderschapsplan

Gehuwde en geregistreerde ouders en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan moeten minimaal de volgende afspraken opgenomen worden:

  • De manier waarop de ouders de zorg- en opvoedingstaken verdelen of de omgang regelen. Dat betekent onder meer dat moet worden vastgelegd waar het kind verblijft, hoeveel tijd hij met iedere ouder doorbrengt, wie welke taken op zich neemt
  • De manier waarop de ouders elkaar informatie geven en raadplegen over belangrijke zaken die de kinderen betreffen
  • De kosten van de verzorging en opvoeding van de minderjarige kinderen

 Lees meer over scheiden en het ouderschapsplan


Co-ouderschap

Bij  co-ouderschap delen gescheiden ouders de zorg- en opvoedingstaken samen. Uw kinderen wonen om de beurt bij hun moeder en hun vader. Het kan ook andersom dat uw kinderen continue in één huis wonen en dat u als ouder daar om de beurt voor hen komt zorgen.

Co-ouderschap is meestal een bijna gelijke verdeling van de zorg. Kinderen zijn bijvoorbeeld drie dagen bij de ene en vier dagen bij de andere ouder. Of ze wisselen per week. Uit onderzoek blijkt dat kinderen het bij co-ouderschap niet slechter doen dan kinderen die vooral bij één ouder wonen na de scheiding. Co-ouderschap is wel een leerproces en u zult aan een aantal basisvoorwaarden moeten kunnen voldoen voor een succesvol co-ouderschap, zoals:

• U moet bereid zijn er het beste van te maken en u moet ten minste zakelijk met elkaar kunnen overleggen over de kinderen.
• Bij elkaar in de buurt wonen is eigenlijk een vereiste. Uw kinderen kunnen dan zonder al te veel moeite vanuit beide adressen naar school. Daarnaast kan hun leven met vriendjes en clubs ook gewoon doorgaan.
• U moet het in grote lijnen met elkaar eens zijn over de opvoeding en ongeveer dezelfde regels aanhouden.


Wat wij voor u kunnen betekenen

Wij begeleiden u in het overleg over de afspraken en geven u tips en adviezen. Samen met u stellen wij een ouderschapsplan op, waarin precies wordt opgenomen hoe de zorg voor de kinderen wordt verdeeld. Hierbij adviseren we u over de verschillende vormen van ouderschap, zoals co-ouderschap. Ook bevat het ouderschapsplan een uitgebreide berekening van de kinderalimentatie, exact toegespitst op uw situatie. Zo zorgen we er samen voor dat alle zaken rondom uw kinderen inzichtelijk en goed geregeld zijn voor een beetje nieuw geluk

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 088 – 420 00 00 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Zorg- of omgangsregeling

Over het algemeen verblijven kinderen na de scheiding hoofdzakelijk bij één van beide ouders. In de zorg-of omgangsregeling maakt u afspraken over het contact tussen uw kinderen en de andere ouder. U legt onder meer vast wanneer en hoe lang de andere ouder de kinderen ziet. De zorg-of omgangsregeling maakt onderdeel uit van het ouderschapsplan.

Uit onderzoek is overigens gebleken dat regelmaat in de omgang met de niet-verzorgende ouder, van groot belang is voor de ontwikkeling en stabiliteit van uw kinderen. Als u deze regelmaat niet afspreekt, dan moet u per  keer afspraken maken over het verblijf van uw kinderen, ook wat betreft het ophalen en brengen. Uw kinderen zijn daar niet bij gebaat omdat dit de nodige misverstanden en spanningen met zich meebrengt.


Behoud van familiebanden

Het is een feit dat kinderen de scheiding beter verwerken als zij mensen om zich heen hebben die hun het gevoel geven er niet alleen voor te staan. Wanneer u als ouders door alle emoties en zorgen minder beschikbaar bent, kan het uw kinderen helpen als zij met hun emoties en vragen terecht kunnen bij andere volwassenen. Zoals opa of oma of een ander familielid. Ouders doen er goed aan deze contacten te stimuleren. Uit buitenlands onderzoek blijkt ook dat kinderen met een hechtere band met grootouders tijdens en na de scheiding, minder aanpassingsproblemen vertonen. Laat uw kinderen daarom met beide families contact houden.


Kinderalimentatie

Na scheiding blijft u samen verantwoordelijk voor de kinderen, zowel voor de zorg als voor de financiën. Volgens de wet zijn ouders verplicht bij te dragen tot de 21e verjaardag van een kind. Het betreft de kosten van dagelijkse verzorging, opvoeding en studie. Als de kinderen hoofdzakelijk bij één ouder wonen, doet deze de meeste uitgaven voor hen. De andere ouder draagt financieel bij met kinderalimentatie. Bij co-ouderschap maakt u overigens andere afspraken over de zorgverdeling en welke kosten u gaat verdelen en hoe u dat gaat doen. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van een aantal factoren.

 Lees meer over (kinder)alimentatie


Kinderen vanaf 12 jaar

Kinderen vanaf 12 jaar moeten sowieso betrokken worden bij het opstellen van het ouderschapsplan. Kinderen van 12 jaar en ouder moeten namelijk voor de beoordeling van het ouderschapsplan door de rechter een ‘kindverklaring’ ondertekenen. Hiermee verklaart uw kind dat hij/zij betrokken is geweest bij het opstellen van het plan en hoe het tegen de gemaakte afspraken aankijkt. Uw kind mag ook aangeven of het door de kinderrechter gehoord wil worden. Betrek uw kind ouder dan 12 jaar dan ook bij belangrijke onderwerpen zoals waar hij/zij wil wonen, de zorgverdeling, vakanties etc.


Bekijk de tips voor kinderen & scheiden

Kwaliteit verzekerd

Het voelde meteen vertrouwd. Gelukkig was het mogelijk om de besprekingen thuis te voeren, wat onze wens was. Dit voelde fijn. Op ons verzoek verliep alles sneller dan gepland; geweldig dat dat kon. Het was een prettige samenwerking en ik zal jouw diensten zeker aanbevelen aan vrienden en bekenden.” – Anita

 Lees alle ervaringen

Meer over de Scheidingsplanner Midden-Nederland

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

GRATIS SCHEIDINGSBOEKJE

 

Gratis digitaal scheidingsboekjeWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan vrijblijvend ons digitale boekje “Een nieuwe start…”. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode. En heeft u nog vragen? Natuurlijk staan we graag voor u klaar.

U ontvangt het scheidingsboekje gratis in uw mailbox. Wilt u het liever per post ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw adresgegevens naar middennederland@scheidingsplanner.nl