In de praktijk zien wij dat het voor de verdeling van feestdagen voor ouders niet altijd makkelijk is om goede afspraken te maken. Dat komt vaak doordat levens en plannen in de loop van het jaar kunnen veranderen. Daarnaast zijn er meestal meerdere personen waarmee u samen met de kinderen de feestdagen wenst te vieren. Denk aan opa’s, oma’s, ex-schoonouders, nieuwe schoonouders en nieuwe partners met kinderen die ook met een omgangsregeling te maken hebben. Het is daarom verstandig om van tevoren de komende feestdagen met elkaar te bespreken. Hiermee voorkomt u teleurstellingen en onduidelijkheden. U leest hier vijf tips voor hoe u dit het beste met elkaar kunt aanpakken.
1. Overleg op tijd
Als er met veel mensen en bijbehorende wensen rekening moet worden gehouden, dan kan de invulling van de feestdagen best wel een hele puzzel worden. Ga dus tijdig met elkaar in gesprek over hoe de feestdagen ingevuld gaan worden. Het voorkomt bij u stress. Ook geeft het uw kinderen rust als zij op tijd weten waar ze tijdens de feestdagen zijn.
2. Hou het simpel (en maak afspraken)
U zult niet de hele kerstperiode met de kinderen kunnen doorbrengen. Uw kinderen willen in deze periode ook met de andere ouder omgang hebben. Andersom heeft de andere ouder ook behoefte aan een fijne kerst. Probeer wel in de verdeling van de feestdagen zo min mogelijk af te wijken van de reguliere zorgregeling. Voorkom tijdens de feestdagen een teveel aan overdrachten en heen-en-weer gereis voor de kinderen. Wees juist creatief in de afspraken!
3. Breek met traditie
De scheiding brengt veranderingen met zich mee, ook rondom de viering van de kerstperiode. Ga er niet op voorhand van uit dat oude tradities altijd gehandhaafd kunnen worden. Misschien is het juist een idee als de kinderen beide kerstdagen bij de ene ouder zijn en oud en nieuw bij de andere? In het jaar daarop kunt u dat dan weer omdraaien. Een dergelijke afspraak schept rust en duidelijkheid voor u beiden en uw kinderen. Bovendien kan deze afspraak meteen een paar jaar mee. Leg de gemaakte afspraken schriftelijk met elkaar vast, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Het is fijn om deze afspraken aan elkaar te bevestigen via een e-mailbericht. Dan kunt u het nog eens rustig terugkijken als u niet meer weet wat de afspraken ook alweer waren.
4. Gun elkaar als ouders de feestdagen
Ga niet eindeloos met elkaar in discussie over de verdeling van de feestdagen. Gun de andere ouder ook fijne feestdagen met uw kinderen. Stel u flexibel op, geef elkaar ruimte en doe wat water bij de wijn. Als u de ander wat gunt en geeft, krijgt u zelf ook meer terug. Probeer het maar, het zal u meer opleveren dan u verwacht. Zo worden het voor iedereen warme feestdagen!
5. Denk aan de kinderen
Vanzelfsprekend is het uw verantwoordelijkheid om als samenwerkende ouders tot een passende verdeling van de feestdagen te komen. Dit overleg vindt plaats zonder de kinderen. Als er tijdens het overleg onverhoopt toch onenigheid ontstaat, dan is het aan u als ouders om tot een oplossing te komen. Belast uw kinderen niet met de verdeling van de feestdagen. Voor kinderen in de puberleeftijd kan het overigens wel fijn zijn om van tevoren met elkaar te bespreken welke wensen zij hebben. Probeer daar samen invulling aan te geven.
Geef een reactie